Claus Pytlich

Født: 1951 i Århus.​

Uddannelse og baggrund

Claus Pytlich er uddannet lærer og har virket som sådan ved skoler i Århus i næsten 40 år, inden han valgte at overgå til et aktivt pensionistliv for godt 2 år siden. Sideløbende med hans virke i skolen har han undervist i ungdomsskolen, aftenskolen og på en produktionsskole.

Næsten altid inden for samfundsrelaterede emner som fx natur, miljø og friluftsliv eller noget med ord.

I mange år også sideløbende journalist og fotograf for diverse blade og magasiner. Ord er nemlig også en del af Claus Pytlichs virke, derfor har hans ting altid titler, ofte med flere “lag” i sig.

Inspiration

Som pensionist på 64 er det stadig hovedindholdet i hans tilværelse. Claus Pytlich bor kun 50 m fra strandkanten, så han sejler i alt, hvad der kan sejle, har selv 5 fartøjer, fisker med alt, hvad der findes, er aktiv i flere havne, tager på ture til fods eller på cykel med telt eller sover i shelter. Og laver “kunst” på mange måder.

Som udøvende kunstner er han som sådan selvlært, dog har han gennem en årrække været medlem af flere kunstnergrupper. Det er lærerigt.

Claus Pytlich maler, laver udsmykninger, træfigurer, relieffer, uroer og forskelligt skrotkunst. I virkeligheden er det ikke ham, men naturen selv, som skaber kunsten. Den ved det bare ikke. Han hjælper den så lidt på vej med sandpapir, stemmejern eller en lille sav, nogle ord og måske en fod at stå på eller noget at hænge i.

Råmaterialet for hans træfigurer finder han langs stranden, hvor han bor ved Skødshoved i Syddjurs Kommune. Det er efterladenskaber fra gamle både, havnemoler, fiskekasser, badebroer, fortøjningspæle etc., som driver i land. Præget af mange års brug, formet af vind, sand, strøm og ikke mindst pæleorm.

Det er råt, det er enkelt, det er unikt og en kontrast til alt det perfekte, som vi køber og er fremstillet af robotter i tusindtal, ja måske i milliontal.

Samtidig håber Claus Pytlich, at hans kreationer appellerer til fantasien og nysgerrigheden. Han giver altid sine figurer titler, så man kan se, hvad han har tænkt og set, men heldigvis oplever han næsten altid, at andre kan se noget helt andet. Oveni altså.

Man kunne selvfølgelig hævde, at det, han laver, er ganske unyttigt, men kunne det bringe glæde, nysgerrighed og fortolkning til verden og give anledning til samtale mellem mennesker, er det vel også et formål.

Claus Pytlichs “kunst” skulle også gerne opfordre andre til at være kreative og selv skabe noget af alt det, som bare ligger derude og venter på en kærlig, kreativ sjæl.

Det han laver må man røre ved, vende og dreje og stille spørgsmål til. Når han har gæster, og det han vi ofte, så er det hans ting i stuen, som i første omgang altid giver anledning til samtaler, som så kan ende et helt andet sted.

Claus Pytlich fortæller:

“En gæst duftede til en af mine figurer. “Uhm, den dufter af salt. Rigtig havsalt. Hvor er det….” Så snakkede vi salt og mad i timevis. Hun var kok og vildt begejstret for alle de ting, jeg går og pusler med: mel af hybenkerner, formalet, tørret blæretang i stedet for salt i mine brød etc.”

“En anden af mine figurer hedder: “Arkitektens forslag til nyt højhus på Århus Havn”. Den figur har kunnet holde en samtale kørende blandt gæsterne en hel lang dag her hos os.

Det gjalt alt fra huspriser, banker, byggeri, byudvikling, arkitekter og arkitektur, valg af materialer og også mange overvejelser om den 3. alder.

Skal man sælge det store ældre hus med have til fordel for en ny moderne lejlighed med panoramaudsigt i Århus eller et helt tredje sted i nærheden af børn og børnebørn?”

Når den slags sker, har han nået sit mål med sin “kunst”. Udover at han faktisk synes, den pynter i stuen som kontrast til designermøblerne, og skulle barnebarnet få raget noget på gulvet, så ligger der meget andet spændende og nyt derude og venter.

Hvorfor skal alting være så perfekt og konformt og på den måde også lidt kedeligt? Mon det også gælder mennesker?

Translate